1. What is required in order to operate and maintain public telecommunications facilities and services in the Philippines?
  Answer:

A Certificate of Public Convenience and Necessity (CPCN) or authorization predicted on a valid congressional franchise is required before an entity is allowed to install, operate and maintain public telecommunications facilities and services in the country.

 

 

2. How does one obtain a CPCN?
  Answer:

To obtain a CPCN, an applicant has to file an application with the National Telecommunications Commissions Commission (NTC), pay the required filing fee, and after which, the application will be assigned a case number. A Notice of Hearing is published in a newspaper of general circulation. The application undergoes public hearings, is evaluated and an Order/Decision is issued granting the CPCN or Provisional Authority (PA).

 

 

3. Is there a limit of foreign ownership for companies intending to apply for CPCN or authorization?
  Answer:

Foreign ownership is limited to 40%.

 

4. What is required to operate as a Value Added Service Provider?
  Answer:

An entity intending to operate as a Value Added Service Provider only needs to register as a value added service provider.

 

5. How does one register as a VAS Provider?
  Answer:

To register as a VAS provider, one has to submit the following requirements:

 

·         Duly accomplished Application form for VAS registration

·         Description of each of the value added services intended to be offered

·         List of equipment and materials to be used for the system

·         Functional block diagram, system configuration and a brief description of the proposed system

·         Copy of valid facilities/network lease agreement with duly authorized facilities/network providers

·         Certified True Copy of Securities and Exchange Commission Registration (Articles of Incorporation and By-Laws) or Department of Trade and Industry (DTI) Registration showing that the entity is at least sixty percent (60%) owned by Filipino citizens

·         Latest Audited Financial Statement

·         Schedule of service rate

·         Photocopy of PA (for CATV operators only)

 

6. What are the fees imposed on registrants of value added services?
  Answer:

The following fees and charges shall be imposed on registrants of value added services:

 

Filing Fee : PhP   300.00
 

Annual Registration Fee

 

: PhP 6,000.00 for the first 5 services registered

 

: PhP 1,000.00    for each additional service registered
 

 

Surcharge for late filing of

application for renewal

: 50% of the annual registration fee if application is filed within (6) months from date of expiry

 

 

: 100% if filed after six (6) months from date of expiry

from date of expiry

 

7. What are push messages and what are the guidelines on push messaging?
  Answer:

Push messages are information transmitted to the mobile phone, either subscribed or unsolicited messages without a user request and are initiated by the public telecommunications entity or content provider. Under NTC Memorandum Circular No. 03-03-2005, as amended, commercial and promotional advertisements, surveys, and other Broadcast/Push messages shall be sent only to subscribers who have prior consent or have specifically opted-in to receive messages. Subscribers/recipients who do not reply to Broadcast/Push messages shall be considered to have no opted-in and such broadcast shall be stopped. Broadcast/Push messages shall not be sent between 9:00 PM to 7:00 AM except on paid subscription services.

 

8. What are spam messages?
  Answer:

Spam messages are unsolicited or unwanted commercial and promotional advertisements and surveys.

 

9. Where can I find or obtain telecommunications statistics for the Philippines?
  Answer: 

We have some statistics available in the consumer information section of our website. You may also visit the NTC at BIR Road, East Triangle, Diliman, Quezon City, Metro Manila and request for the statistics you are in need of.

 

10. What are the procedures involved in obtaining a Certificate of Public Convenience and Necessity?
  Answer:

a. Applicant secures franchise from Congress of the Philippines.

  b. Applicant files an application/petition at NTC; the same containing the proposed services and coverage areas and the schedule of rates to be charged to the public; and supported by financial, legal and technical documents.
  c. Applicant pays assessed filing fee.
  d. Application/petition is docketed and assigned a case number.

 

  e. NTC prepares a Notice of Hearing, which is to be published in a newspaper for general circulation.
  f. Application undergoes public hearings.
  g. NTC evaluates application.
  h. NTC issues decision/order.

11. What are the proper steps in the procurement of radio communication equipment to be used in the Philippines?
  Answer:

a.       Applicant must first secure the application for permit to purchase/process (APP L-01) from NTC Regional Offices

  b.      If the application is approved, applicant will be issued a Permit to Purchase/Possess indicating the frequency assigned to applicant, validity, and number of units among other necessary information.

 

  c.       Upon issuance of the Permit to Purchase, applicant can then buy/purchase radio communication equipment from authorized dealers.

 

12. What type/make of radio communication equipment are allowed?
  Answer:

Only the commercial type-approved/accepted equipment by the National Telecommunications Commission can be used.

 

13. What types of equipment are type-approved/accepted equipment?
  Answer:

A list of type-approved equipment is available at the Equipment Standards Division at the NTC Central Office.

 

14. Where can one buy/purchase type-approved equipment?
  Answer:

From any dealer duly authorized by the NTC, a list of which is available at the NCR Office.

15. What are the fees to be paid in applying for permit to purchase?
  Answer:

For a new network, a filing fee of P180 per unit has to be paid upon filing of the application.
If the application is approved, a Permit to Purchase/Possess fee ranging from P156 to P216 per unit depending to the type of radio is charged to applicant and has to be paid prior to the release of the permit.

 

16. After securing the permit to purchase can we now buy radios?
  Answer:

Yes. Purchase of radios must be within the specified validity of the permit.

17. What is the validity?
  Answer:

The validity is 180 days from date of issuance.

18. After the purchase of radios, can we now use them?
  Answer:

No, you may not. You must first secure a radio station license for each unit.

19. What are the requirements in applying for radio station license?
  Answer:

·         Application for Radio Station License.

  ·         Application for Construction Permit (for Repeater, Base, and/or Land Mobile Stations)
  ·         Original Copy of the Permit to Purchase
  ·         Photocopy of the Sales Invoice of the radios.

20. Does the NTC monitor all the radio stations in the country?
  Answer:

Yes. NTC monitors all the radio stations in the country.